Мате (мате) – напій, який не є класичним чаєм. Його готують з листя падуба парагвайського. Родич китайського кудіна з гостролиста широколистого.

Для європейців це екзотика, але для жителів Бразилії, Аргентини та інших країн Південної Америки – частина національної традиції. Там точно знають, як правильно заварити мате. А якщо за справу береться дилетант, говорять з піднятими бровами: «Ні, це хай п'ють грінго!».

Процес заварювання мате здається заплутаним. Але ми допоможемо розібратися.

Традиції заварювання мате

У часи колоній в кожній багатій аргентинській родині був особистий себадор (Cebadores) – людина, яка знала, як правильно заварювати чай мате. Навіть не тому, що це складно. Просто в цій справі не можна поспішати, важливо підтримувати напій у потрібній кондиції. Змагання себадорів в Південній Америці проводять досі.

Варіантів приготування мате кілька: традиційний (в калабасі), адаптований (у звичайному заварнику), з цукром і без, звичайний і дуже міцний. Ми радимо скуштувати солодкий мате і порівняти з класичним. Хоча аргентинці жартують, що мате з додаванням цукру – для жінок, дітей і грінго, а справжні гуачо п'ють тільки міцний.

Перш ніж розповісти про тонкощі вживання мате, як правильно заварювати і пити цей чай, познайомимо вас з традиційним посудом. Для правильного приготування мате знадобиться:

  • Калабас – невелика ємність з висушеного гарбуза, часто прикрашена розписом.
  • Бомбілья – трубочка з фільтром з срібла, дерева, бамбука.

Без цього можна обійтися і приготувати у звичайному чайнику. Але буде не так цікаво. Мистецтво заварювання мате – це ідеальні пропорції і чітке дотримання послідовності. Тоді напій збереже яскравий смак і корисні речовини.

Якщо ви все-таки купили калабас, перед першим чаюванням заповніть його сухим чаєм мате наполовину, залийте гарячою водою і залиште на добу. Стінки очистяться від натуральної плівки і напій не буде гірчити.

Класичний міцний мате

Міцний мате знавці називають Amargo. Як приготувати:

  1. Заповніть калабас заваркою на 2/3.
  2. Прикрийте посуд рукою і струсніть декілька разів. Великі частинки стебел і листя осядуть знизу і не заб'ють фільтр.
  3. Нахиліть посуд, щоб чай мате пересипався гіркою на одну із стінок і звільнилася частина денця.
  4. В ямку налийте трохи гарячої води, але не окропу – 80С достатньо. Вода повинна не покрити, а змочити заварку.
  5. Долийте ще трохи води. Так чай поступово вбирає вологу, розбухаючи, і смак буде насиченим.
  6. Опустіть у посуд бомбілью стороною з маленькими отворами. Протилежну сторону закрийте пальцем, щоб обмежити доступ повітря.
  7. Акуратно і повільно підливайте гарячу воду в ємність по стінках бомбільї.  Як і раніше, це не повинен бути окріп.

Як правильно пити чай мате, приготований таким способом? Відразу, не даючи йому настоятися і не перемішуючи. Якщо перетримати напій, залити його занадто гарячою водою або зміщувати бомбілью, з'явиться гіркота. Цю ж порцію можна заливати водою ще 7-9 разів, з кожним заварюванням смак буде пом'якшуватися.

Якщо вам подобається неміцний мате, засипайте чай не на 2/3 об'єму, а приблизно на 1/4.  Але завжди використовуйте м'яку фільтровану воду і витримуйте двоетапний підхід (спочатку трохи води, потім долити), це важливо.

Готуємо мате по-європейськи

Якщо у вас немає традиційного посуду, заваріть мате в звичайному чайнику:

  1. Засипте у заварник чай, приблизно 2.5 столові ложки на 500 мл.
  2. Залийте водою.
  3. Дайте настоятися 4-5 хвилин.
  4. Розлийте по чашках через ситечко, щоб відфільтрувати гущу.

Можна приготувати прохолодний коктейль. Залити мате водою кімнатної температури, дати настоятися 10 хвилин. Потім додати за смаком сік або мед і пити з келихів з листочками м'яти, лимоном або ваніллю.

Тепер ви знаєте, як правильно пити мате і готувати цей чай декількома способами.  Напій зміцнює імунітет, допомагає сконцентруватися і відмінно бадьорить.  Рекомендуємо чаєманам, які хочуть спробувати щось оригінальне.