0

Чай Лю Бао – один з сімейства Хей Ча

Лю Бао (Liu Bao Tea, 六堡茶) відноситься до категорії чорних чаїв Хей Ча. Назва сорту перекладається як Шість Замків. У стародавніх текстах є записи про те, що технології виготовлення цього чаю майже дві тисячі років, а сьогодні вона визнана нематеріальною культурною спадщиною Китаю.

Що таке чорний чай

Здається, з чорними чаями знайомий кожен житель України. Але внесемо трохи ясності.

  • Темні сорти, які ми звикли назвати чорними, у Китаї вважаються червоними (Хун Ча). Такий чай окислюється в процесі обробки природним чином і має настій рубінового кольору.
  • Справжній чорний чай (Хей Ча) з'являється в результаті штучної ферментації. Європейці знають про нього зовсім мало.

У групі чорних чаїв кілька сортів з різних провінцій. Із-за відмінностей у складі ґрунту, кліматі, обробці смак у них теж виходить різним. Лю Бао традиційно роблять у провінції Гуансі, в окрузі Учжоу є однойменне село. Сировину збирають на місцевих гірських плантація, їх висота до 1500 метрів над рівнем моря.

Чайні гори в Гуансі цілий рік вкриті туманами. Тут багато водоспадів та струмків, родючий ґрунт і яскраве сонце – ідеальні умови для вирощування чаю. Ходять легенди, що колись у цій місцевості існували давні укріплення і саме завдяки їм чай отримав назву Шість Замків.

Виготовлення Лю Бао

Лю Бао – крупнолистовий чай. Це особливо помітно, якщо вам пощастило придбати порцію, виготовлену із сировини старих дерев.

Відмінна риса технології виготовлення Ла Бао – вологе скиртування (во дуй). Саме цей процес у 70-х роках минулого століття чайні технологи взяли за основу при розробці штучної ферментації Шу пуерів.

Рецепти обробки Лю Бао кілька разів змінювалися:

  • Найпростіший метод – селянський. Чай просто обсмажували в котлах, додаючи воду. Потім сушили над грубкою з сосновими дровами та напій набував приємного димного аромату. Сьогодні ця технологія зустрічається рідко.
  • До 1958 року застосовували метод з потрійним пропарюванням, сировину не обсмажували. Лише досушували в кошиках над багаттям із соснових дров.
  • З часом від пропарювання відмовилися, почали «скиртувати» чай, обприскуючи водою, і обсмажувати.

Як роблять чай Лю Бао сьогодні:

  • Збирають зрілі пагони, зазвичай це пара листочків і одна брунька, іноді листя більше.
  • Сировину підв'ялюють, залишають «скиртуватися» у злегка вологих купах під тканиною.
  • Сортують, пропарюють і пресують у плетені кошики з бамбуку. По краях чай трамбують сильніше, по центру – слабкіше. Це важливо для подальшої сушки.
  • Щоб отримати майже готовий Лю Бао, чай сушать кілька місяців.
  • Після цього йому належить вилежатися від року до трьох. Колись Лю Бао продавали тільки величезними кошиками до 50 кг. Сучасний чай фасують у кілограмові кошики або пресують, як пуер.

Для «вилежування» раніше використовували прохолодні і вологі бомбосховища-тунелі.  Потім чай перевозили у сухі дерев'яні склади. Таким чином змінювали приміщення з різними умовами, поки чай не ферментувався до потрібного ступеня.

Зразки вінтажного Лю Бао збереглися до цих пір, але вони шалено дорогі і у Києві такий чай 30-х і 50-х років минулого століття знайти неможливо. Зате є сучасні чаї, у них більш приємна ціна і насичений смак.

Властивості Лю Бао

Через темний колір чаїнок може здатися, що чай грубий і від його міцності зводить вилиці. Але ні, якісні сорти Хей Ча не гірчать. Лю Бао м'який, оксамитовий і зігріваючий.

Як і всі китайські чорні чаї, Лю Бао дуже корисний. Зміцнює імунітет, підтримує еластичність судин, виводить токсини, перешкоджає утворенню тромбів і розвитку пухлин. І, звичайно ж, відмінно бадьорить, тому вважається вдалою альтернативою пуерам.

  • Артикул: HC-1150-50
    347 грн
    Очікується
Вгору