0

Шен Пуер (зелений)

Шен пуер – скільки секретів про нього ви знаєте?

Здається, варто новачкові відчинити двері у світ китайського чаю і дізнатися про існування пуеру, як знову несподіванка – виявляється, є два різновиди!

Шу і Шен – брати, обидва смачні і корисні, хоча сильно відрізняються зовнішнім виглядом і характером. Хотілося б відповісти на питання «який краще», але ні. Армія чаєманів досі сперечається на цю тему і у кожного різновида пуеру мільйони шанувальників.

Зелений пуер – особливості

Більше тисячі років тому в Китаї, на території сучасної провінції Юньнань, з'явився чай з крупнолистового дерева. Згодом напій стали називати пуером і про нього дізналися навіть за межами країни.

Купці складали спресований в цеглини або млинці чай у візок і відправлялися по Стародавньому чайному шляху. Ферментація в листі не припинялася і за місяці подорожі купаж дозрівав до потрібної кондиції. Це був саме Шен пуер (сирий, зелений) і коштував він дуже дорого.

У роки економічного буму в Китаї попит на хороший чай виріс. Фабрики не справлялися з кількістю замовлень, адже Шен міг ферментуватися роками. Майстри задумалися над прискоренням старіння і в 70-х роках минулого століття винайшли рецепт Шу пуеру. На відміну від старшого побратима, він готовий відразу, без довгого дозрівання.

Як роблять Шен пуер

Тонкощі виготовлення майстри чайної справи освоюють багато років. Одна помилка - і цінну сировину зіпсовано. Спробуємо описати складний і трудомісткий процес простими словами:

  1. На чайних плантаціях або в диких гірських садах збирають сировину. Зривають зрілі, нагодовані життєвою силою пагони, ворсиста брунька і кілька верхніх листочків.
  2. Збір сушать на сонці, прожарюють або пропарюють. Виходить «мао ча», чай-сирець.
  3. Його залишають дозрівати, іноді на 2-3 роки. Підв'ялене листя взаємодіє з киснем і поступово ферментується.
  4. Пуер зелений зазвичай пресують, розсипним залишають вкрай рідко. Але процеси старіння в млинці тривають.

Шен пуер дозріває дуже повільно, як хороше вино. Для цього йому важливо забезпечити ідеальну температуру і вологість. Ось чому млинці, яким 15-20 років, коштують дорого, вважаються елітними і продаються на аукціонах. За ними буквально полюють чаємани-колекціонери.

Китайський чай Шен пуер – вік має значення

З кожним роком зелений чай пуер стає смачніше і дорожчає. За умови, що в ньому якісна і правильно оброблена сировина, інакше витримка не допоможе. Довше 25 років чай ​​зберігають рідко, він теж не вічний.

У чому різниця між молодим і старим Шеном?

  • Молодий (до 5 років) світлий по відтінку листя і настою. У смаку є терпкість, якщо перетримати при заварюванні, з'явиться гірчинка.
  • Зрілий (5-20 років) темнішає, настій насиченого бурштинового відтінку. Смак м'якший і гармонійний.

З кожним роком ціна Шен пуеру зростає на 20-30%. Щоб не переплачувати, можна схитрувати. Купити якісний молодий млинець і залишити на зберігання.

Смак і аромат Шен пуеру

В цілому, незалежно від віку пуеру, Шен сподобається цінителям зелених чаїв.

  • Аромат. У сухому вигляді пахне свіжою травою, фруктами і квітами. У настої аромат яскравий, але ненав'язливий, зберігається навіть на дні теплої піали.
  • Смак. У чаї переплітається солодкість (навіть без додавання цукру), гірчинка і терпкість. Про останню в Китаї говорять «се хуа», швидко проходить.
  • Післясмак. Тривалий, медовий – за це чаємани і обожнюють хороший пуер.

Як купити Шен пуер і не прогадати

Вік – не головний показник. Якість зеленого пуеру залежить від сировини. Ідеально, якщо це листя і бруньки зі старих дерев. Особливо цінується збір з гірських садів провінції Юньнань.

Високо над рівнем моря в округах Пуер і Сішуаньбаньна особливий клімат, найчистіше повітря, багаті мікроелементами ґрунти. Чай з цієї місцевості виходить приголомшливо смачним і ароматним.

А ось пресування пуеру на якість і ціну не впливає. Це може бути:

  • Класичний млинець (коржик), 357 г
  • Цегла (100-250 г)
  • Мініточа (5-12 г)
  • Розсипний чай

Порційний і розсипний чай зручніше заварювати, якщо часу мало: в офісі, подорожі. Від млинця і цеглини для чаювання потрібно відокремити невелику порцію. Це нескладно – стане в нагоді ніж або шило. Іноді, якщо пресування помірне, легко розламати руками.

У якісному пуері з відбірної сировини немає крихти і пилу, при заварюванні він розкривається соковитими цілісним листям. Ми продаємо саме такі.

Якщо шукаєте корисний пуер, Шен - ваш ідеал

Про користь китайського чаю Шен пуеру можна говорити нескінченно. Колись його цінували насамперед за цілющі властивості і тільки потім стали використовувати як повсякденний напій. Недарма китайці – одна з націй-довгожителів.

Корисні речовини в складі зеленого пуеру:

  • Теїн (чайний кофеїн). Він діє м'яко, абсолютно нешкідливий, не перевантажує нервову систему і не підвищує тиск. Завдяки йому пуер бадьорить не гірше кави, активізує діяльність мозку, покращує кисневий обмін і знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Радимо совам, які насилу прокидаються вранці. Але стане в нагоді і жайворонків - чай ​​поліпшить працездатність і концентрацію, підвищить стійкість до стресів.
  • Теанін. Амінокислота, яка регулює передачу нервових імпульсів, допомагає відчути радість, гармонію і прояснює свідомість.
  • Пектин. Покращує травлення, допомагає схуднути, виводить з організму шкідливі речовини.
  • Вітаміни. Особливо багато вітаміну С завдяки якому організм краще засвоює залізо, позбавляється від вільних радикалів, протистоїть пухлинним захворюванням. Також міститься вітамін А (потрібний для фізичного розвитку), Е (перешкоджає старінню організму), Р (підвищує міцність судин). У 100 грамах зеленого пуеру вітаміну Е в 32 рази більше, ніж у шпинаті. Регулярне вживання Шен пуеру повністю заповнює добову потребу організму у вітаміні С.
  • Мінеральні речовини. Більше 30 видів! Це цинк, калій, фтор та інші. Кожен з них важливий для зміцнення організму.

Як заварити Шен пуер

Пуер зелений в заварюванні більш примхливий, ніж чорний. Щоб він порадував смаком без гіркоти, дамо кілька підказок:

  • Використовуйте якісну м'яку воду. Бажано бутильовану, але не мінеральну. Якщо доводиться обмежитися водопровідною, її потрібно відстоювати і кип'ятити, щоб не була занадто жорсткою.
  • Обдайте посуд окропом.
  • Додайте у заварник пуер. Пропорція приблизно 5 грамів на 150-170 мл. Або так, щоб сухий чай зайняв близько 20% простору посуду цього об’єму.
  • Залийте воду, щоб вона покрила чай. Через 1-2 секунди злийте. Ми промили і розпарили чайний лист.
  • Відкрийте кришечку і дайте чаю «подихати» 20-30 секунд. Це поліпшить пуер, Шен, особливо молодий, стане трішки солодшим.
  • Долийте окріп, почекайте 10-15 секунд і розливайте чай по піалах. Потім знову залийте цю порцію водою. Якісний Шен витримує 8-12 проливів.

Головне правило - не поспішайте робити довгі заварки. Почніть з коротких, поступово збільшуйте час і стежте, щоб не з'явилася гіркота.

Кожен Шен пуер індивідуальний і за віком, і за якістю листа. Чим він старший, тим вище повинна бути температура води. Експериментуйте з пропорціями і часом витримки, з часом знайдете оптимальний смак і метод заварювання.

  • Шен пуер (зелений) Шен Пуер Менхай Да І «Зустріч» 2019 рік
    Новинка
    Вага
  • Артикул: RS-0451-50
    1
    370 грн
  • Артикул: RS-0231-50
    5
    218 грн
    Вага
  • Шен пуер (зелений) Шен Пуер Менку Да Є Цин Бін – Mengku Rong Shi, 2015 рік
    −30%
    Артикул: RS-1390-500
    4 500 грн
    3 150 грн
  • Вага
  • Шен пуер (зелений) Шен Пуер «Мін Цянь Чунь Цзянь» 2020 рік
    Новинка
  • Шен пуер (зелений) Шен Пуер «Хун Інь 503 Туо Ча» 2018 рік
    −15%
    Артикул: RS-0004-100
    470 грн
    400 грн
    Вага
Вгору